Choď na obsah Choď na menu
 


Evidenčná kniha Poctivej baníckej cächy

fotodokumentacia-2.png

article preview

Najcennejším predmetom  Baníckej expozícii v Rákošskej Bani patrí bez pochýb Evidenčná kniha Poctivej baníckej cächy. Z predných strán tejto pamiatky na dlhoročnú tradíciu v obci  Rákoš, sa dozvedáme že bola založená v roku 1799. Toto je prvá písomná zmienka o tomto spolku, ktorý slúžil ako určitý druh pomoci pri ťažkých a smutných udalostiach pri práci v baniach v okolí. Predpokladáme však, že spolok existoval už skôr.

Zub času však zanechal na tejto publikácii už značné stopy poničenia. Preto sme sa snažili, nejakým spôsobom túto knihu zachrániť.

Podarilo sa nám to v rámci projektov Centra pre filantropiu, konkrétne od spoločnosti Baumit, kde v rámci programu "Tu sa nám páči, tu chceme žiť sme získali finančnú podporu 500 € na realizáciu tohto projektu.

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo zachrániť tento skvost, a môžeme ho ďalej vystavovať v Baníckej expozícii na Rákošskej Bani a zanechať túto pamiatku pre ďalšie generácie. 

Veľká vďaka patrí aj spoločnosti Baumit, že podporuje takéto projekty v rámci CPF, a veľká vďaka patrí Reštaurátorskému ateliéru v Slovenskej Ľupči pod vedením Mgr.Art. Štefana Kocku.    Ďakujeme.

baumit_com.jpg